Chat with us, powered by LiveChat

Inbody w dietetyce – dlaczego warto?

Analizator InBody wykorzystuje technologię BIA ( impedancji bioelektrycznej). BIA to metoda, w której używa się prądu i wykorzystuje fakt, że poszczególne tkanki organizmu zawierają mniej lub więcej wody i w związku z tym w różnym stopniu przewodzą elektryczność. Inbody wykorzystuje się między innymi w dietetyce.

Badanie jest całkowicie bezpieczne (badania nie mogą wykonywać jedynie osoby z rozrusznikami serca czy metalowymi implantami ). Pacjent staje gołymi stopami na wadze, która zawiera elektrody. Mierzona jest impedancja, czyli oporność tkanek organizmu na prąd. Przez tkankę mięśniową (która zawiera dużo wody) impulsy elektryczne przechodzą bez problemów. Tkanka tłuszczowa natomiast wykazuje opór, ponieważ zawiera wodę.

Inbody w dietetyce – zastosowanie

Badanie składu ciała na urządzeniu InBody ma szerokie zastosowanie w dietetyce i medycynie. Ponieważ regularne ważenie nie wystarczy do monitorowania tego, co dzieje się w organizmie – analizator składu ciała znacznie ułatwia zaplanowanie diety.  Mierzy m.in. takie parametry jak: ilość tkanki mięśniowej, tkanki tłuszczowej, tkankę wisceralną , całkowitą zawartość wody  w organizmie, wodę wewnątrz i zewnątrzkomórkową (co daje możliwość diagnozy obrzęków). Urządzenie mierzy również zawartość minerałów, dzięki czemu można określić ryzyko wystąpienia osteoporozy.

Model InBody 770 jest  klasy urządzeniem wysokiej klasy. Wykorzystuje przy badaniu aż 6 częstotliwości i daje pacjentowi najwięcej parametrów badania spośród wszystkich dostępnych tego typu analizatorów.

Więcej o Inbody przeczytasz TUTAJ

Autor:  Agnieszka Tymoszuk
Dietetyk, psychodietetyk, technolog żywienia.